Bölüm Tanıtımı

GENEL TANIM

Sekreterlik; özellikle 1900’lü yıllarda, Sanayi Devrimiyle birlikte işletmelerin ve organizasyonların çoğalmasıyla ihtiyaç duyulan bir meslek haline gelmiştir. Son yüzyılda da bilgi ve teknolojik alanda yaşanan hızlı gelişmeler; büro faaliyetlerini, önceliklerini ve kullanılan yöntemleri değiştirmiştir. Söz konusu bu değişim sonucu sekreterler, yöneticilerinin sağ kolu olma vasfını aşmış onların alternatifi durumuna gelmiştir. Böylece Yönetici Asistan kavramı ortaya çıkmıştır.  

Yönetici Asistanı; işletmede belirlenen amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için yönetici tarafından belirlenmiş, planlanmış, koordine edilmiş kaynakların (maddi, mali, beşeri, bilgi, vb.) uygun olarak yönetilmesinde yöneticiye yardımcı olan kişidir.

AMAÇ

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programının amacı; hızlı değişen ve gelişen iş dünyasının gereksinimlerini karşılayabilecek bilgi ve becerilerle donatılmış, bilgisayar kullanımında uzman, büro yönetimi ilkelerini ve yöntemlerini profesyonelce kullanabilen, iyi insan ilişkileri kurabilen, yazıları on parmakla ve bakmadan süratle yazabilen, protokol bilgisine sahip, ileri düzey büro elemanları, büro yöneticileri ve yönetici asistanları yetiştirmektir. En kısa ifade ile öğrencilere, kamu ve özel sektörde Yönetici Asistanlığı ve Sekreterlik yapabilme becerisi kazandırmaktır.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Büro yönetimi ve sekreterlik meslek elemanı olmak isteyenlerin; Çağdaş bir sekreterin;

·        Sözel yeteneği güçlü (düzgün ve akıcı bir dille konuşabilen),

·        Misyon ve vizyon sahibi,

·        Güvenilir,

·        Girişimci, yenilikçi ve yaratıcı,

·        Görsel ve işitsel belleği kuvvetli,

·        Kendine güvenen, güvenilir,

·        İnsanları tanıyan ve etkileyebilen, sır saklayabilen,

·        Sorumluluk sahibi,

·        Güler yüzlü ve temsil yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

 

DİKEY GEÇİŞ İMKÂNLARI:


Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programını tercih eden öğrencilerin, 2 yıllık önlisans eğitimini tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Açık öğretim, İşletme - İktisat Fakültelerinin 3. Sınıfına;  DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile 4 yıllık lisans programlarına da geçiş yapabilirler(2017). Bu bölümler:

 

·        Halkla İlişkiler

·        Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

·        Halkla İlişkiler ve Tanıtım

·        İşletme Bilgi Yönetimi

·        Reklamcılık ve Halkla İlişkiler

·        Sağlık Yönetimi

·        Sağlık İdaresi

·        Yönetim Bilişim Sistemleri

·        İktisat